TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

24 lutego, 2020 0 przez Doradca Filmowy

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z ulubionych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE

 

Nie wyłącznie świetnie smakują, ale jednocześnie pamiętają dobry nacisk na własne zdrowie. Niektóre z korzyści jakie stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
są robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety wyniki też potrafią istnieć także szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to znakomite źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie przychodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i zwiększa pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, oprócz której owoce zawierają sporo błonnika, cukrów i białka. Mają dużo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Wadę ta powstaje z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który stanowi robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a dodatkowo powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa też na rozwój liczby antyoksydantów we krwi, tym tymże wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału a indywidualnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na pracowanie i praktykę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze co czyni, że oczyszczają nasz organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno podawany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki ważnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), i bogatej części witaminy C, ułatwia zmienianie tego pierwiastka. Dlatego poleca się wegetarianom i osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że to istnieć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole rosnące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i oceniania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest znacznie istotne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno żyć niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą przyczyniać się do powstawania reakcji alergicznych i zaczynać bóle głowy. Ważne jest, by przykuwać opinię na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wywoływać uczulenia.

Niektórzy mogą tworzyć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie promuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na znaczną ich budowę w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie poleca się ich kosztowania kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo jasne oraz bardzo średnie w naszym kraju, sezon rozpoczyna się pod koniec maja i występuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo użyć w kuchni na duże środki do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa